Artikler om musikkfaget

Midlertidig samleside for:

Fagfornyelsen

Over litt tid vil fagartikler og undervisningsopplegg bli oppdatert i henhold til fagfornyelsen. Enn så lenge finner du en samleside med oppdaterte artikler her. (Mange av de tidligere artiklene er fremdeles like relevante som før.)

Fagfornyelsen - banner

Hør også podkasten:

Musikklærer'n

Hva skjer når en nyutdannet musikklærer og en med 30 års praksis kommer sammen for å diskutere musikkundervisning? Oppstår det interessante rom i møtet mellom det nye, ferske og det velprøvde?

Musisere

Digital didaktikk

Komponere

Grunnleggende ferdigheter

Lytte

Annet

Vurdering

Ordliste

Kreativitet i koronatider:

Hjemmeskole

Her finner du tips til aktiviteter for musikkundervisning i tiden med hjemmeskole. Siden er laget i samarbeid med Skapia.

Glade barn foran datamaskin

Sang – del 2 av 2 (Ep.14)

Dette er den andre av to episoder om sang i grunnskolen. Åshild snakker med Silje Worquenesh Østby Kleiven om flerstemt sang. Umulig eller lettere enn vi tror? Definitivt mulig, og Silje gir oss noen konkrete og gode tips!

LES MER...

Sang – del 1 av 2 (Ep.13)

Er det en ting alle musikklærere i Norge gjør, så må det være å synge. Og godt er det! I denne episoden tar vi opp noen tips for innlæring av sanger, litt om det å synge rent og helt kort om repertoarvalg. Til slutt nevner vi også noen gode norske ressurser for sangundervisningen.

LES MER...

Opphavsrett – gjester: Willy Martinsen og Ida Otterstad fra Tono (Ep.12)

Vi lager stadig oftere videoer og sammensatte tekster der vi bruker musikk og andre åndsverk. Men hva er greit og når vi står i fare for å bryte loven? Vi får svar fra Tono, vi skal avlive tre seige myter og du får tilgang til to Kahooter for bruk med elevene.

LES MER...

Samspill i musikktimen (Ep.11)

Samspill er viktig for å gjøre musikkfaget praktisk. I denne episoden av Musikklærer’n får du mange små tips, inkludert “Suksessfaktor 1-2-3”.

LES MER...

Fagfornyelsen, del 2 – det er sammenhengen som gjelder (Ep.10)

Vi ser videre på Fagfornyelsen og tenker litt rundt omkring tverrfaglige temaer. Så tipser vi om en aktuell gitarlåt og tidenes refreng.

LES MER...

Fagfornyelsen, del 1 – gjest: Ingeborg Lunde Vestad (Ep.9)

Det er klart for en ny sesong av Musikklærer’n – podkasten for og med musikklærere. I sesongåpningen får vi besøk av Ingeborg Lunde Vestad, professor i pedagogikk og leder av gruppen som skrev musikkplanen i Fagfornyelsen.

LES MER...

Alle kan tenke kreativt • WORKSHOP/KURS/WEBINAR

For å lykkes i verden i dag og forme morgendagen må elevene bruke det kreative potensialet sitt og lære å uttrykke seg på nye og innovative måter.

LES MER...

Overordnet del: Verdier i musikkfaget

Det hjelper ikke om det faglig nivåer er godt hvis verdiene er på kollisjonskurs med mandatet. Så: hva innebærer planens verdier for musikkfaget?

LES MER...

Overordnet del: Dobbelt hensyn

I beskrivelsen av overordnet del av læreplanen snakkes det om et dobbelt hensyn. En selvfølgelighet ved første blikk, men så gir det mening. Ikke minst for musikklæreren.

LES MER...

Sesong 1, Ep. 8 – Det året det var så bratt…?

Hva lærte vi av korona og hjemmeskole? Hvordan var det å bli musikklærer for første gang? Hva skal til? Åshild og Eldar reflekterer og oppsummerer. Det er tid for sommeravslutning i Musikklærer’n!

LES MER...