Skip to content

Konvertere lydfiler

På Internett finnes det en rekke tjenester som enkelt lar oss konvertere en lydfil fra et format til et annet. Her viser jeg et eksempel.
Lydfil til mp3 - fra andre filformater

Lydfiler kommer i mange varianter, formater, som kan brukes til ulike ting. Denne artikkelen har ikke til hensikt å gi noen full oversikt, men viser deg hvordan du enkelt kan gjøre om nesten enhver lydfil til et av de mest brukte formatene: mp3.

Se videoen nedenfor (3 minutter) og les litt tilleggsinformasjon under videoen hvis du vil vite litt mer. (Hvis du vil vite mye mer, så er det store Internettet din neste destinasjon.)

Lenke til tjenesten i videoen: https://online-audio-converter.com/

Viktig om sikkerhet

Slike gratis nettsteder er veldig populære, og tiltrekker seg derfor også noen ganger folk med uærlige hensikter. Vær oppmerksom på tjenesten du bruker. Ser det seriøst ut? Mye reklame du helst ikke vil vise fram på jobben? Finner du informasjon om hvordan de behandler dine filer, når de slettes og om personvern? Gjør en selvstendig vurdering og bruk tjenestene på eget ansvar.

De har også en tendens til å endre seg over tid. En troverdig tjeneste i dag er med andre ord ikke nødvendigvis å anbefale i morgen.

Fjernet er …fjernet

Husk at å endre en lydfil til et komprimert format (som mp3) innebærer å fjerne informasjon fra filen –  for godt. Du har da fremdeles all musikken, men i litt lavere kvalitet. Til mange formål er kvalitetstapet ikke hørbart.

Men til miks av musikk trenger vi all lydkvalitet vi kan få. Vi mikser derfor ikke i en mp3-fil.

Det gir heller ikke mening å konvertere fra mp3 til et format med høyere kvalitet. Da får du en større fil, men ikke bedre lyd. Det som er fjernet er … fjernet.

Vil du vite LITT mer?

Vi bruker lydfiler til forskjellige ting og da er det fint at de ulike typene / formatene har ulike egenskaper:

Vil du sende en lydfil?

Da er det greit at den ikke er for stor, for en stor fil krever mer databruk og det kan ta lang tid å sende den. Noen tjenester (f.eks. en del e-postkontoer) støtter ikke for store filer. For eksempel kan en låt i mp3-format kanskje være rundt 3-10MB (megabyte), som er en helt grei størrelse. Den samme musikken i et annet format kan kanskje være 40-60MB, noe som kan være upraktisk i en del situasjoner.

Vil du redigere en lydfil?

Hvis du lager musikk selv og vil ha mulighet til mikse musikken, med klang, effekter og slikt, så trenger du en lydfil med høyere kvalitet enn mp3. Da blir filen også større. Eksempler på formater til dette kan være wav og aiff. Du kan tenke på det nesten som at en wav-fil inneholder all lyden (ikke helt sant, men ok), mens i en mp3-versjon av samme musikken er noe av den lyden vi ikke umiddelbart hører så godt fjernet fra filen. Noe informasjon er altså fjernet og filstørrelsen blir mindre.

Vil du lagre svært mange lydfiler?

Ja, da kan du altså spare bortimot 90% lagringsplass ved å benytte f.eks. mp3 i stedet for wav. Men husk at å kvitte seg med bits, bytes og megabytes, innebærer også å kvitte seg med informasjon, eller altså lydkvalitet.

Vil du beskytte en fil?

Det er mulig å legge kopibeskyttelse på en fil. Eksempel på et slikt lydformat er m4p. Disse er ikke lenger så vanlige som de var for en del år siden, men det kan fremdeles finnes gode grunner til at noen vil hindre deg i å kopiere en fil. Da finnes det altså formater for det.

Det finnes svært mange filtyper for å lagre lyd – altfor mange til å skrive om her. Her er en liste over noen av de aller mest brukte.

Husk at alle disse kan komme i ulike varianter med forskjellig kvalitet. Det er mye mer å lære om lydfiler, så her bare “skraper vi i overflaten”.

Andre egenskaper (f.eks. bitrate og sample-rate) har også enormt mye å si for lydkvaliteten, men det hører hjemme i en annen artikkel.

Komprimerte lydfiler (mindre filstørrelser):

  • mp3: Komprimert fil som gir en god balanse av brukbar lydkvalitet og liten filstørrelse. Støttes av de fleste tjenester og programmer for å spille av eller jobbe med musikk.
  • AAC: Omtrent som over, men et format som ikke er like mye brukt.
  • m4a: Som de over, men litt mindre filstørrelse og litt høyere kvalitet. Ideelt? Tja, ikke alltid, for formatet støttes ikke av alle tjenester. GarageBand for iPad eksporterer sanger til dette formatet. Hvis du har laget musikk i GarageBand, men opplever at lydfilen ikke kan brukes til det du vil, så konverter til mp3 ved å følge stegene i videoen øverst i denne artikkelen.

Ikke komprimerte lydfiler (større filstørrelser):

  • wav: Kjennetegnes av god lyd, og dermed også store filer. Typisk brukt ved innspilling av lyd, slik at man har høyere kvalitet for bruk i detaljert redigering av lyden (miks).
  • aiff: Som over, men bedre mulighet for å lagre metadata i lydfilen. Ikke så mye brukt som wav.
  • wma: Dette er også ukomprimert lyd, men i et format som ikke støttes så mye lenger. Mest typisk for eldre windows-systemer, men jeg ville unngått dette hvis du skal dele filen med andre. (Du kan konvertere som vist i videoen i denne artikkelen.)

Filendelsen viser hva slags fil det er, altså det som står etter (siste) punktum i filnavnet:

Min lydfil.mp3   —   her er .mp3 filendelsen

Som du ser bruker vi stort sett filendelsen til å betegne hva slags type lydfil vi snakker om.

(Dette gjelder lydfiler, men ikke nødvendigvis alle andre filer. En Word-fil har for eksempel ikke .word som filendelse, men .docx )

Handlekurv
Back To Top
Search