Skip to content

Hva er problemet?

Ok, noen ganger blir jeg litt trett av meg selv. Jeg tar stilling til en sak. Men så snart jeg oppdager at mitt standpunkt er det samme som de fleste andre mener, så får jeg et behov for å vurdere en annen ide. Hva er problemet?
brikker som symboliserer mennesker - plassert en alene og resten i en gruppe

Et eksempel på dette opplevde jeg nylig under en AppleEDUchatTwitter. Det var en lærerik og spennende chat om GarageBand og fantastiske folk bidro. Et av spørsmålene handler om hvilke deler av GarageBand vi liker best. Etter en liten stund ble det klart at Live Loops er en klar favoritt for mange. Det er lett å forstå – jeg elsker å jobbe med Live Loops sammen med elever. Både for å produsere musikk, lage egne looper og ikke minst i live fremføring. (Elevene kan improvisere stemningsfull musikk til noe som skjer live på scenen.) Likevel, da jeg så at mange pekte på Live Loops som sin favoritt funksjon fikk jeg en trang til å komme med alle motforestillingene. Jeg gjorde det ikke denne gang. Til og med når diskusjonen pekte på hvordan GarageBand gjør det mulig for alle elever, uansett forutsetninger, å lage musikk (noe jeg alltid har jobbet for, uansett verktøy) – til og med da oppstår denne vanvittige trangen til å finne ulempene med akkurat det.

Er det nyttig å gå mot strømmen?

Er det ren og skjær idioti? Eller har det noe for seg? Jeg kan jo mistenke meg selv for å ville være «spesiell» bare for å bli lagt merke til? Gir det mer kredibilitet å tenke annerledes enn flertallet? I det siste har jeg tenke litt over det. Men nei, jeg fant spesielt to grunner til at det kan være nyttig å gå mot strømmen:

For det første

…tror jeg ikke alltid de beste svarene er de mest åpenbare. Det å lete, eller argumentere mot det åpenbare fører til refleksjoner og nye perspektiver. Det gir en nyttig og verdifull motstand som kan gjøre meg sikker – eller få meg til å skifte synspunkt. Så kan det godt hende at løsningen til slutt var det vi tenkte først, men den er da bedre fundert og mer reflektert etter å ha vurdert alternativene.

For det andre

…så er det er spennende å lete etter hva som er å finne der hvor ikke alle leter. Når mange ser til høyre, så fører det lett til at enda flere ser til høyre – og snart ser de fleste samme vei. Da kan det være en god idé å se i en annen retning, i tilfelle vi har gått glipp av noe. Det handler om å lete etter alternativer til «mainstream»-svarene. Ofte er det slik at flertallet får færre spørsmål, så da er det bare bra at noen velger en kritisk tilnærming.

Nå må jeg også si at jeg forstår at min refleks til å gå motsatt vei kan oppleves som litt slitsom for andre. Derfor prøver jeg noen ganger å beherske meg.

Hva tenker du om dette?

Handlekurv
Back To Top
Search