Publisert 28. april 2017

Opprett en YouTube-kanal

YouTube

YouTube er en flott ressurs for undervisningen. Du får enda mye mer igjen hvis du oppretter en egen kanal. Her ser du hvordan!

Google er verdens desidert største vanlige søkemotor, med over 60.000 søk pr. sekund (28/4-2017). Men visste du at det sees enda flere videoer på YouTube? Faktisk over 69.000 pr. sekund (28/4-2017). Og at rundt 400 timer videomateriale lastes opp til YouTube hvert eneste minutt (17/3-2017)? Dette gjør YouTube til en fantastisk kanal for læring. Enten du ønsker å lære å lage en nettside eller synge en sang - sjansen for at noen har laget en video med akkurat det du trenger er stor.

Da jeg selv skulle å lage en video om hvordan du kan lage din egen kanal, slapp jeg det - for på YouTube-kanalen til Digital Heads Video finnes det gode videoer allerede!

Mer om det nederst i artikkelen, men først:

Hva skal vi med en egen YouTube-kanal? Kan vi ikke bare se på det som ligger der allerede?

Det er mange fordeler med å ha en egen kanal - her er to eksempler:

1) Samle videoer i spillelister

Ved å ha en egen kanal er det lett å samle aktuelle videoer på et sted der både du og elevene finner tilbake uten å lete. Du kan lage egne spillelister basert på faglige emner, høytider (musikk til jul etc.), spesielle prosjekter, musikk dere skal spille i timene - eller hva som helst...

Her er et eksempel på en spilleliste vi bruker når vi holder på med norsk folkedans og Halling.

Hallgrim Hansegård er med i timen - så ofte vi vil!

Halgrim Hansegård har laget flotte instruksjonsvideoer i halling / lausdans. Jeg har plukket ut noen av de som er mest relevante for oss og samlet i en spilleliste. Så ser vi litt i musikktimen, danser, ser en gang til og danser mer. Senere kan elevene velge å se mer hjemme, og det er det faktisk mange som gjør. Det er enkelt, for som vanlig finner de alt på skolens YouTube-kanal. YouTube er en av deres faste arenaer.

Vi har andre samlinger/spillelister også, opprettet til ulike anledninger.

2) Legge ut egne videoer

Når vi vil kan vi også lage egne videoer, for eksempel instruksjonsvideo til forskjellig bruk. Noen av disse er lagt som "ikke oppført" ("unlisted") slik at man må ha en bestemt lenke for å se de. Se mer om dette under "Hvem vil du dele med?" lenger ned.

I mitt tilfelle har jeg en egen kanal for Musikkpedagogikk.no, så de fleste videoer jeg lager havner der. Du kan følge kanalen min hvis du ønsker å se når jeg legger ut nye videoer. Det gjøres ved å klikke på "Abonner" på Youtube.

Hvem vil du dele med?

Det er viktig å forstå de ulike innstillingene for personvern når du legger ut videoer:

 • Offentlig / Public: Alle kan søke opp og se videoen.
 • Ikke oppført / Unlisted: Bare de som har lenken kan se videoen. Du kan med andre ord legge ut en video som "Ikke oppført", kopiere lenken og dele med de du vil (eller legge den på skolens læringsplatform). Dermed vil bare de som har tilgang til lenken kunne se den. Men husk at hvem som helst kan dele lenken videre når de først har fått den.
 • Privat / Private: Videoen kommer ikke opp i søk og kan bare sees av deg. (Du kan dele den med andre hvis de bruker Google+.)

YouTube-kanal vs. læringsplatform?

Så hvorfor ikke heller dele videoer på Fronter, It's Learning eller andre læringsplatformer? Tja, det blir kanskje et spørsmål og smak og behag? Men noen av grunnene til at jeg velger YouTube er:

 • YouTube er en plattform elevene (og jeg) er innom stadig vekk og kjenner godt.
 • Ved å bruke denne til fornuftig læring håper jeg å bidra med god modellering mht. bruk av digitale medier.
 • Elevene trenger ikke logge seg inn for å finne innholdet jeg vil de skal bruke. Dermed heller ingen problemer med elever som har mistet passord...
 • Fungerer godt på alle skjermstørrelser.
 • Innholdet tilpasses automatisk hastigheten på nettet der du er.
 • Hvis jeg vil kan jeg bygge inn videoene i alle andre løsninger som vi bruker.

Og ikke minst:

 • YouTube er enkelt.
 • YouTube ER en læringsplattform, uendelig mye større enn de andre...

Til syvende og sist velger du selvfølgelig den plattformen som passer for deg og dine elever.

Hvordan lage din egen kanal - eller skolens kanal

Nedenfor ser du en grei video som forklarer akkurat det. Du finner flere på kanalen til Digital Heads Video.