Publisert 20. oktober 2016

Musikk til trøst

roser

Musikk kan bidra til både å lindre, gi håp og avløse sorg i tunge stunder. Noen ganger må skolen bidra til det. Her er noen musikkforslag.

Som lærere kommer vi i blant i situasjoner der vi skal arrangere minnestunder eller markere en alvorlig hendelse. Mange velger da å bruke musikk for å gi rom for individuell ettertanke og ro - eller som et bidrag til å bearbeide følelser. Noen ganger kan rolig musikk erstatte stillhet for å gjøre situasjonen mindre trykkende og dramatisk. Andre ganger kan musikken danne en fin overgang tilbake til det hverdagslige, f.eks. etter en tale, etter et minutts stillhet eller for å runde av markeringen.

Hva slags musikk skal vi velge?

Noen velger klassisk musikk, kanskje fordi man opplever at det gir et preg av høytidelighet. Det kan også virke mer nøytralt, sammenliknet med populærmusikk som mange elever har et sterkt forhold til fra før. På den andre siden, nettopp det å kjenne musikken fra før kan jo også gjøre at den lindrende effekten blir sterkere. Hvis vi ønsker musikk med norsk tekst er det lettere å finne det innen f.eks. viser eller pop.

Det kan være lurt å være varsom med å spille alt for tung eller sørgmodig musikk med barn i en sorgsituasjon. Vi vet ikke alltid hvor sterkt stemningen virker på barna. Musikk med et noe lettere preg kan gi en like høytidelig stemning og samtidig bidra med mer håp for veien videre.

Det finnes ingen fasit på dette - vi må se an situasjonen, elevene og det øvrige innholdet i en markering.

Spillelister

Nedenfor finner du en spilleliste med klassisk musikk og en med litt annen variert musikk. Du kan spille de av her hvis du har abonnement på Spotify. Hvis ikke så gir spillelistene likevel tips til musikk du kan finne fram musikk i den musikktjenesten du bruker.

Musikk til trøst (klassisk)

Jeg har valgt musikk som er rolig og høytidelig, men ikke alt for sørgmodig eller dramatisk. De fleste stykkene varer under 4 min.

Avspilling av Spotify fungerer best med Chrome som nettleser.

Problemer med musikken?

Musikk til trøst (diverse)

Noen tekster er triste, mens andre har et innhold preget av håp. Det er både norske og engelske tekster. Jeg har unngått svært tydelig triste sanger fordi det kan bli for sterkt i skolesituasjonen. Jeg har også unngått "live"-versjoner.

Avspilling av Spotify fungerer best med Chrome som nettleser.

Problemer med musikken?