Publisert 26. januar 2018

Keynote – mer enn bare presentasjoner

Keynote har lenge vært mitt foretrukne verktøy for å lage presentasjoner. Det startet en gang i 2006 med at jeg trengte en eller annen funksjon som den gang ikke fantes i PowerPoint. Siden har jeg egentlig ikke sett meg tilbake og jeg bruker Keynote også til andre formål enn bare presentasjoner.

Jeg er tilhenger av forenklinger, særlig når det fører til en bedre arbeidsflyt uten at kvaliteten forringes nevneverdig. En slik forenkling er å velge ett verktøy som kan brukes på flere områder. Keynote er først og fremst laget for presentasjoner, men det er særlig to andre områder der jeg finner det nyttig:

Enkle animasjoner

Med animasjon av objekter og overganger som "Magisk flytting" er det lett å lage enkle animasjoner. Disse fungerer ikke bare som lekre overganger i en presentasjon, men kan også brukes til å lage animasjoner til bruk i undervisning. 

Videoen viser et eksempel laget av kollega Eoin Huges fra Irland.

Sette sammen bilder og illustrasjoner

Mange av illustrasjonene her på Musikkpedagogikk.no er satt sammen i Keynote. Noen vil sverge til avansert programvare for illustrasjon og bildebehandling, som Photoshop, Illustrator e.l. Jeg finner det unødvendig fordi jeg gjør det raskere i Keynote. Det holder fint for illustrasjoner som skal brukes i små størrelser på nettsider, i sosiale medier eller i undervisningen.

 

Bildene henter jeg ofte fra nettsteder som Pixabay, Pxhere eller liknende. Jeg er nøye med å følge regler for opphavsrett, så bildesøk i Google brukes alltid med filtrering etter brukerlisens.

Men Keynote kan også brukes til å lage illustrasjoner. Særlig etter innføringen av 500+ figurer. Klikk på "Discover shapes in Keynote" for å se en video om dette. Vil du vite mer, så ta en titt på denne spillelisten fra Richard Jacobson. Den begynner å bli gammel, men den inneholder korte videoer med mange tips til tegning og animasjon i Keynote for Mac.

De fleste Keynote-funksjoner finner vi både på Mac og iPad, men for øyeblikket ikke alle. Det ser imidlertid ut som iPad-versjonen kommer etter på de fleste områder. Kanskje blir de likeverdige etter hvert?

Noen ganger er det likevel nyttig å ha et verktøy som kan andre ting enn Keynote. Da bruker jeg Canva, som er et nettbasert verktøy for å lage illustrasjoner, eller Pixelmator for bildebehandling og illustrasjon. Pixelmator slår ikke ut Photoshop, Illustrator o.l., men er enklere, billigere og holder i massevis til mine formål. (Pixelmator kommer bare for Mac og iOS, men det finnes jo tilsvarende verktøy for PC.)


Legg igjen din kommentar: