Publisert 17. oktober 2016

Venstrehendte elever i gitarundervisningen

frustrert venstrehendt gitarist

Mange ledd skal peke i riktig retning. Samtidig må vi lytte, holde takten og kanskje til og med synge en sang? Det er ikke rart om armer og fingre stokker seg litt for en nybegynner på gitar. Hva da med elever som er venstrehendte i tillegg?

Det er jo ikke vanskelig å strenge om en gitar eller to for venstrehendte elever. På et nybegynnernivå kan man rett og slett bare bytte rekkefølgen på strengene, men ikke alle gitarister er enige i at det er lurt. Flere erfarne gitarpedagoger jeg har vært i kontakt med er faktisk unisone i sine råd om at nybegynnere nesten uten unntak bør spille på en vanlig gitar for høyrehendte - fordi det fungerer bedre. Det er flere grunner til dette:

  • Så lenge man ikke lærer fingerspill har høyre hånd de enkleste oppgavene når man "spiller høyrehendt". Venstre hånd får utfordringen med å ta grepene riktig og skifte raskt mellom disse. Venstrehendte får dermed litt gratis hjelp dersom de har bedre finmotorikk i venstre hånd.
  • I skolens gitarundervisning, enten det er på barne- eller ungdomstrinnet, er spesialisering som regel ikke målet. Det blir å lære gitar som en "bruksinstrument". For de fleste holder det lenge å få et forhold til gitaren som gjør at man kan akkompagnere vanlige sanger, alene eller i sosiale sammenhenger. Gitaren man da har for hånden vil så godt som alltid være strenget for høyrehendte.

Unntak

Unntaket gjelder de som tar gitarundervisning på fritiden og/eller øver på en venstrehåndsgitar hjemme. Disse vil selvsagt få en håpløs oppgave hvis de må bytte hånd på skolen. Det er også individuelle forskjeller på "hvor mye venstrehendt" man er, så en dialog med eleven kan være nyttig.


Se også:

> Enkelt gitarspill (om begynneropplæring på gitar)

> Notasjon av gitargrep

> Gitargrep for begynnere