Bloggkategori: Faglige innspill

eldar

Du ser på bloggen i kategorien FAGLIGE INNSPILL.

Disse er ofte korte og litt mer "skutt fra hofta", sett i forhold til faglige artikler. Er du på jakt etter små idéer, så vil du kanskje finne noen under kategorien Fra hverdagene også.  Bloggen er mer personlig og litt løsere i formen enn de andre sidene.

Gå tilbake til forsiden på bloggen for å se alle innlegg.

Faglige artikler finner du under Musikkfaget i toppmenyen.

Om musikk og steingjerder

I går brukte jeg mitt favorittsitat igjen. I dag måtte jeg tenke litt over om jeg virkelig mener det. Dermed fant jeg ut hva som kan være likheten mellom musikk, steingjerder – og livet for øvrig.

LES MER...

Dette vil jeg bli bedre på (1)

Udir ønsker at overordnet del skal skal bli mer brukt i planlegging av undervisning. Jeg tror det er lurt og har sett litt på hva jeg vil bli bedre på.

LES MER...

Skolene åpnes igjen – hva skjer nå?

12. mars ble noen av de beste verktøyene vi hadde for å skape gode læringsarenaer vesentlig redusert. Nå åpner skolene, og spørsmålet er: Hva skjer nå?

LES MER...

Eksamen – høringen nærmer seg

Høringsfristen for forslaget om eksamen i praktiske og estetiske fag er utsatt til 21. april. Men det nærmer seg. Debatten ble avbrutt av koronakrisen – nå haster det med å ta den opp igjen.

LES MER...

Vil eksamen skade musikkfaget?

Noen mener at vi står overfor en historisk mulighet til å heve statusen til estetiske fag. Er det et luftslott? Kan det samtidig gjøre varig og ubotelig skade? Vil eksamen skade musikkfaget?

LES MER...

Eksamen: Hva er prøvd ut? Og hva er foreslått?

I disse dager diskuterer vi om det er lurt å innføre eksamen i praktiske og estetiske fag. Saken er på høring og vi må svare. Men hva er egentlig prøvd ut og hva er foreslått?

LES MER...

Eksamen i musikk – en god ide?

Regjeringen har sendt nye eksamensordninger ut på høring. Eksamen i musikk er et av forslagene. Er det en god ide?

LES MER...

Ja, vi ELSKER – repetisjon!

Noen utfordringer gjentar seg ofte når elever skaper musikk. Litt enkelt sagt: for lite repetisjon og for mye repetisjon… Disse henger ofte sammen.

LES MER...

Hva gir mer sang i skolen? (Del 2)

Å rope høyt mens man lukker øynene kan være en god strategi, – f.eks. for å bade i iskaldt vann. Men det er ikke sikkert det funker like bra for å redde sangen og estetiske fagområder. Debatten om sang i skolen har blusset opp igjen – heldigvis! Men hva er fakta? Og hvor er de kritiske spørsmålene?

LES MER...

Slutt å rope på sang – SYNG!

Da er vi i gang igjen, med overskrifter om at sangen blir fjernet fra skolen. Forrige gang var det fra læreplanens overordnede del og nå er det fra norskfaget. Mange roper høyt i «kor» om hvor viktig sang er for mennesker. Men er det skivebom?

LES MER...

Kahoot Challenge!

Klar for en utfordring? OK? Da er min utfordring til deg å erstatte din neste “forelesning” med å gi elevene dine en morsom utfordring.

LES MER...

BlimE – og få sangen på plass!

BlimE har fått et godt fotfeste på barnetrinnet. Men når kjente artister synger er det ikke alltid stemmeleiet passer like godt for barna. Her er er et godt tips for å få sangen til å fungere for barnestemmer.

LES MER...

Tips: “Smakebitkonsert”

Vi har hatt “smakebitkonsert” med foreldre og elever, – og smakebiter fra musikktimene (både sanger og litt andre ting). Det ble en litt annerledes konsert og veldig vellykket. Les om noen av våre “suksessfaktorer”.

LES MER...

Keynote – mer enn bare presentasjoner

Keynote har lenge vært mitt foretrukne verktøy for å lage presentasjoner. Det startet en gang i 2006 med at jeg trengte en eller annen funksjon som den gang ikke fantes i PowerPoint. Siden har jeg egentlig ikke sett meg tilbake og jeg bruker Keynote også til andre formål enn bare presentasjoner.

LES MER...

Scenius vs. Genius

Hvor god må man være? Er det sant at en gruppe ikke er sterkere enn det svakeste ledd? Eller at to hoder tenker bedre enn ett? Finnes det en kollektiv kompetanse? Og hvor kommer genier fra?

LES MER...

Hvordan påvirker musikk stemning i film?

I dag kom jeg over et tips på sosiale medier: Hvordan påvirker musikk stemning i en film? Danske Stephan Lausten har laget en fin videoserie.

LES MER...

Forsinket lyd – om å spille på iPad og andre nettbrett

Apper for å skape musikk på iPad/iPhone utgjør en vesentlig andel alle salg i App Store. Hvorfor skjer ikke det samme i Google Play og Microsoft Store? Er det sant at iPad er vesentlig bedre til å spille “live” musikk på enn nettbrett fra andre leverandører? Dette innlegget handler om latency

LES MER...

Bloom – en felle for musikkfaget?

Da Kunnskapsløftet var ferdig begynte arbeidet med å lage kjennetegn på måloppnåelse. Det var en utfordrende jobb, særlig i begynnelsen. Da er det heller ikke rart at man lette etter strukturer som kunne forenkle prosessen. Mange fant fram Blooms taksonomi.

LES MER...