Følg oss:
twitter.jpg

Visste du at...?

Musikkpedagogikk.no gir deg mulighet til å handle ett og ett opplegg for musikktimene. Du laster ned det du vil ha - når du vil ha det - gjort på få minutter.

Flere brukere på skolen?

Kjøp tilgang for flere lærere på samme skole ved å velge dette i handlekurven. Dermed slipper skolen å kopiere i strid med Kopinor-avtalen.

Vi holder deg gjerne oppdatert om nyheter via nyhetsbrev, på Facebook eller Twitter. Enkelt og greit!


Logg uke 2-3

Øving, egenvurdering og 4 nøkler til effektiv utvikling.


I uke to fortsetter vi øving på samme måte som i uke 1. Halvparten av elevene spiller gitar med meg, mens resten øver individuelt på iPad. De følger en oppgaveliste som ligger i Evernote på den enkelte iPad og øver i Garageband. Elevene skaper sin egen progresjon. Les mer om dette i loggen for uke 1.

Elevene ønsket at vi skulle fortsette med samme arbeidsform, de jobbet bra og jeg mistenker at vi er på vei mot gode faglige resultater. Hva er vel bedre? Jo, en ting er faktisk bedre: Om min "mistanke" om læring kan bli bekreftet, forsterket og dokumentert.

Forskning basert på enorme datagrunnlag verden over sier at elever lærer mer når vi gjør et godt arbeid med underveisvurdering, og en viktig del av dette er at elevene får gode rutiner for egenvurdering. Det er da også helt logisk at læring blir mer effektiv og motiverende når eleven ser sin egen utvikling og kan bidra til å styre læringsprosessen.

Men mange opplever at vurdering gjennom f.eks. logg/rapport stjeler tid fra de faglige prosessene. "Vinninga går opp i spinninga", og vurderingen må derfor være enkel, effektiv og gjennomførbar.

Kvalitetsmodellen og 4 nøkler til effektiv utvikling:

Jeg velger derfor å bruke Kvalitetsmodellen. Hver elev får med seg et ark med modellen der de vurderer seg selv på hvert av områdene de øver på: puls, rytme, gitar/besifring, keyboard og bass. For hver gang de avslutter øving på et område, f.eks.keyboard, tegner de en enkel pil som angir hvor langt de har kommet. Dette tar praktisk talt ikke mer tid enn å tenke seg om - og der ligger nøkkel nr. 1: De tenker seg om. Hva har jeg klart? Hvor langt har jeg kommet i forhold til det jeg skal prøve å få til?

Nøkkel nr. 2: De har mulighet for å gi meg en tilleggskommentar. Denne gang fikk jeg et par tilbakemeldinger om at det var vanskelig å finne fingersettingen på keyboard. OK, da vet jeg at dette skal gjennomgås nøyere i uke 3.

Neste gang vi øver får de arket tilbake. Med raskt blikk kan de da se hvor de har sine sterke sider og hva de trenger å øve mer på. Nøkkel nr. 3: Dermed kan de effektivt gå i gang på det området de trenger øving.

Når de har øvd videre kan pilen som angir kompetanse forlenges. De ser et visuelt bilde av egen utvikling - "slik var det sist, nå har jeg kommet lenger". Det bidrar til god motivasjon, og er nøkkel nr. 4.

Jeg ville gjerne kjørt også egenvurderingen på iPad, men har en utfordring knyttet til lagring/infrastruktur: Egenvurdering er en sak mellom eleven og læreren. Vi har ikke et egnet system for lagring av filer på iPad'en uten at de blir liggende tilgjengelige for andre brukere. Jeg kunne samlet inn filene via en delt "stack" i Evernote, fjernet de fra Evernote etter timen og lagt de ut igjen neste gang, men det ville blitt mer arbeid enn å bruke papir...(Rikt har en løsning som kanskje kan ta denne utfordringen, men dette har jeg ikke testet enda.)

Av 20 minutters øving hadde elevene kanskje brukt ca. 2 minutter til egenvurdering. Samtidig fører det til at:

  • Jeg kan følge med på elevenes læringsprosess, til tross for at den foregår individuelt mens jeg spiller gitar med de andre 14 elevene.
  • Jeg får den påkrevde dokumentasjonen på vurderingsarbeidet.
  • Elevene får økt læringsutbytte.

NYSGJERRIG?

Ikke glem at jeg holder kurs og foredrag om mange emner innen musikkfaget og runder snart 30 kursdager bare om vurdering, - fra Mandal i sør til Alta i nord.

Jeg kan også bidra med opplæring av lærere eller elevprosjekter knyttet til bruk av iPad i musikkundervisningen og har mulighet for å ta med en iPad-lab hvis dere ikke har utstyr selv enda.

Ta kontakt for mer informasjon.


Dersom du mener disse artiklene er nyttige kan du gjerne kommentere nedenfor, det motiverer meg til å skrive mer. Jeg setter også stor pris på om du deler artikler med andre - se symbolene nederst i artikkelen.

Jeg tilbyr opplæring basert på undervisningserfaring på en rekke områder. Se kurssiden eller ta kontakt. Opplæring kan gis der du jobber, i kommunen eller på nett via en online kursløsning.


blog comments powered by Disqus
Del på:
Last ned undervisningsopplegg Sanger Artikler om musikkfaget iPad prosjektblogg Nyhetsbrev Informasjon om kurs Spørsmål og svar om nettbutikken Kontakt oss Vil du annonsere på Musikkpedagogikk.no ? Image Map